Däck

Däckhotell Rätt förvaring ökar livslängden
Att däck åldras visste du kanske men att detta varierar beroende på hur däcken förvaras var möjligen en nyhet. Om du gör rent hjulen ordentligt, fyller på med ett halvt kilo högre lufttryck och placerar dem mörkt och svalt, åldras dina däck långsammare. Om du låter oss på Europagummi förvara däcken åt dig kan du vara säker på att de hanteras på bästa möjliga sätt.

Så här tar vi hand om dina däck

 • Balansering (när vi monterar dina däck)
 • Tvätt av däck som du lämnar in för förvaring
 • Inplastning av däcken
 • Kollar mönsterdjup
 • Dina däck är helförsäkrade mot allt som kan tänkas hända
 • Däckhotell & Däckservice

  Checka in dina däck tryggt och säkert i vårt däckhotell. När det blir dags för däckbyte plockar vi fram dina däck och monterar dem. Självklart, tvättar, kollar mönsterdjup och balanserar vi dina däck gratis. Dessutom försäkrar vi dina däck mot brand eller stöld. Genom att vara däckhotell kund hos oss sparar du tid och besvär, plats där hemma, montering av däcken och en professionell bedömning av däckens skick.  Allmän information om däck

  Däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt. För att minska risken för sladd vid bromsning och vid sväng bör de däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet vara monterade bak på fordonet. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar. Vinterdäck Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober – 30 april.
  De får användas även före eller efter dessa datum om det är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck. Vinterdäck eller annan likvärdig utrustning (t.ex. sommardäck med snökedjor på alla hjulen) skall användas under perioden 1 december – 31 mars när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton. Drar du släpvagn efter så gäller kravet även denna. Vinterdäck kan vara både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow. Trots kraven på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: * Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.

  * Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsorgan (Bilprovningen).
  * Om fordonet enligt Bilregistret är trettio år eller äldre.
  * Om fordonet är registrerat i utlandet.
  * Vid färd som påbörjas eller avslutas i utlandet.
  * Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till sådan plats, lokal eller garage.

  Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. * Om fordonets däck enligt uppgift i Bilregistret har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre. Vinterväglag I praktiken är det polisen som gör bedömningen om/när det är vinterväglag. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

  Sommardäck
  Sommardäck får användas övrig tid. Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör man använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.